A szem bőrének ápolása. Hasznos trükkök, amelyek segítenek a mindennapokban

A szemünket körülvevő bőr rendkívül érzékeny a különféle sérülésekre. Ha megfelelően szeretnénk ápolni, meg kell tanulnunk néhány hatékony bőrápolási módszert. Tudd meg, hogyan kerüld el a ráncokat és mit kell tenned, ha  mégis megjelennek.

A szem bőre – Profil

Mindenekelőtt a szem bőre nem rendelkezik zsírmirigyekkel. Emiatt gyorsan kiszárad, ami a ráncok megjelenéséhez vezet. Fél milliméter vastag, de a szemhéj bőre 1 mm. A hajszálerek a felhámhoz közel helyezkednek el. A vér- és nyirokkeringés ezen a területen valóban gyenge.

Kozmetikai szerek alkalmazása a mimikai ráncokra

A szemkörnyéki bőrfelületen elég gyorsan megjelennek a mimikai ráncok. Idővel egyre mélyebbek lesznek és foltos barázdákat hoznak létre. Megjelenésük csökkenthető peptideket tartalmazó készítmények alkalmazásával. A gyártók azonban a termékek által elérhető végeredmény fokozása érdekében peptideket adnak a különböző kozmetikumokhoz – akár szérumokhoz, akár applikátoros krémekhez. A peptidek a botoxhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Röviden, blokkolják az információk átadását az izmoknak, megakadályozva azok összehúzódását, ezért a ráncok nem terjednek.

A szem bőr betegségei

A ráncok mellett a szemkörnyéki bőrfelületet gyakran érinti a puffadtság vagy a sötét karikák. Hogyan lehet megbirkózni velük?

A szem puffadtsága a nyiroklerakódásokkal függ össze. A rosszabb vérkeringés lelassítja az anyagcsere-termékek szállítását a nyirokcsatornákba, ami a nyirok felgyűlését segíti elő a szövetekben. A szem puffadtságához hozzájáruló egyéb tényezők például a sófogyasztás, az alvászavarok, a fáradtság, a képernyő előtti munka. Ezenkívül a szem alatti megereszkedés lehet a vese-, szív- vagy májbetegség tünete is.

A puffadt szemkörnyék kezelésére a legjobb kozmetikumok azok, amelyek vízelvezető tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ilyen termékek serkentik a nyirokáramlást, javítják a vérkeringést és kisimítják a bőrt. A legtöbb esetben az ilyen szépségápolási termékek tartalmaznak zsurlót, hársfakivonatot és kamillát. Hatásuk a bőr- és szemirritációk enyhítésére, a méreganyagok eltávolításának felgyorsítására és az allergia jeleinek csökkentésére összpontosít.

A sötét karikák a túl sok só fogyasztásának következményei, lehetnek öröklöttek vagy allergiák, betegségek és vérkeringési zavarok tüneteinek tekinthetők. Annak érdekében, hogy csökkentsd vagy megelőzd  az ilyen foltok megjelenését az arcon, vérkeringést serkentő, a bőrt vízzel feltöltő és nyugtató készítményeket kell alkalmaznod. A szemkörnyék kezelésére és a sötét karikák visszaszorítására szolgáló kozmetikumok kiválasztásakor a következő anyagokat kell keresni: K- és C-vitamin, ginkgo biloba kivonat. Alkalmazz fedő krémeket, párnákat és gélmaszkokat, amelyek formája a szem bőrének formájához igazodik.

A legjobb összetevők a szemkörnyék kezelésére

A szemkörnyéki bőrfelület kezelésére szolgáló kozmetikumok kiválasztásakor figyelj az összetevők listájára. A leghatékonyabb anyagok, amelyeket a bőrödre kenhetsz: kamillakivonat, zöld tea, csomófű, magyal és körömvirág. Válassz továbbá hialuronsavat, ceramidokat, kollagént, elaszticint, aminosavakat és fehérjéket tartalmazó kozmetikumokat. Ahhoz, hogy ezt a kényes bőrfelületet a megfelelő módon kezeld, a következő olajokhoz is fordulhatsz: napraforgó, búza és ligetszépe.