5 leggyakoribb ajak probléma. Hogyan kezeljük õket?

Sok idõt szentelünk a szemünk, arcbõrünk, kezünk és testbõrünk ápolására. Mégis, nagyon gyakran elfelejtjük az ajkaink megfelelõ ápolását, amelyek leginkább állnak tûzvonalban a külsõ káros hatásokkal szemben. Felsorolunk néhány legnépszerûbb ajakproblémát és annak megoldásait.

Elõször, beszéljük át a száj anatómiáját. Ajkainkat vékony szaruréteg borítja, melynek nincs faggyúmirigye és nem tartalmaz sok melatonint, ami „meztelen” hatást kelt és megfosztja a védelemtõl. A nagyon érzékeny ajkak és annak területe nagyon könnyen sérül. Melyek a leggyakoribb problémák?

SZÁRAZSÁG ÉS REPEDÉS

A felrepedt ajakbõr sok embernél nagyon gyakori probléma külsõtõl, nemtõl és életkortól függetlenül. Ennek van néhány okozója, mint pl.. az ajkak nyalogatása és harapása (stressz miatt), száraz levegõ, alacsony hõmérséklet, vagy a túl gyakori smink tartós rúzzsal. Hogyan harcoljunk a száraz ajkak ellen? Elõször is hagyd abba a nyalogatást és a harapdálást és kezd el balzsammal, vazelinnel vagy olajos balzsammal ápolni.

AJAKHERPESZ/AJAKGYULLADÁS A SZÉLÉN

A Herpes simplex vírust a gyengébb immunrendszer évszaka okozza. A legfontosabb az ajkak és az ajkak bõr területének tisztántartása, de ugyanakkor antivirális kenõcsöt is kell használni, ami kiszárítja a herpeszt és begyógyítja a szájat. Egyéb ajak állapot a szögletes ajakgyulladás, amely fájdalmas repedés a száj szélén. Okozója elsõsorban a vitaminok és vas hiánya, rossz higiénia a szájüregben és a gyógyszerek mellékhatása. Az ilyen esetben ki kell kerülni ezeket az okozókat és tüneti kezelést kell elvégezni megfelelõ gyógyszerekkel.

RÁNCOK

A száj körüli ráncok korral megjelenõ probléma, amit a cigarettázás még jobban kihangsúlyozhat (úgynevezett “dohányzó ráncok”) vagy a túlzott arckifejezések (pl. a megvetés, cuppanás, feszesítés vagy mosolygás). Sajnos, nincsen olyan sok krém márka a piacon, ami megelõzheti a száj körüli ráncokat, ezért csak a ránctalanító arcszérum használata maradt hátra.

ELSZÍNEZÕDÉSEK

Az ajkak elszínezõdése hormonális kezelés során merülhet fel (azaz fogamzásgátlás), terhesség alatt vagy túlzott UV-sugárzás során. Az elszínezõdési hajlamosság esetében magas UV védelmet nyújtó krémet kell használni.

FAKULÓ KONTÚR

Idõvel az ajkak színe kevésbé látható. A pigmentek fakulnak és ezt az öregedés jelének tekintik. A probléma megoldására egyedül a smink szolgál – tartós a jobb hatásért vagy minden napi rúzs használata strong> balzsam vagy szájceruza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük